Φαρμακευτική αγωγή και ποιότητα ζωής

Topos-Psyxotherapeias-Kolonaki (26)

Επεισόδια κατάθλιψης, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κρίσεις πανικού, αγχώδης διαταραχή αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χάρη στο συνδυασμό ψυχοθεραπείας και ψυχοφαρμακοθεραπείας.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αντιμετωπίζονται ολοένα και με λιγότερη προκατάληψη από την κοινωνία μας. Έχουν πολύ σπάνια ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι άριστα ανεκτά από τον οργανισμό και ταυτόχρονα ωφελούν στις παραπάνω ενδείξεις αποδεδειγμένα και πολλες φορές θεαματικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των θεραπευομένων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ σημαντικό τόσο αυτά όσο και όλα τα υπόλοιπα ψυχιατρικά φάρμακα (ηρεμιστικά-υπναγωγά, σταθεροποιητικά της διάθεσης, αντιψυχωτικά) να συνταγογραφούνται από ψυχιάτρους.

Αυτοί εξ ορισμού εξειδικεύονται στη διαπίστωση της ένδειξης τόσο της έναρξης όσο και της διακοπής μιας τέτοιας φαρμακευτικής αγωγής. Μπορούν υπεύθυνα και με επιστημονική επάρκεια να συμβουλεύσουν το θεραπευόμενο σε πιθανά ερωτήματα του και να τον συνοδεύσουν με ασφάλεια στη διαδρομή της φαρμακοθεραπείας.

Η σωστή φαρμακευτική αγωγή σε συνεργασία με τον ειδικό και σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία παίζει μεγάλο ρόλο στην καλυτέρευση της ποιοτητας ζωής των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Αξίζει να μη διστάσει κανείς να έρθει σε επαφή , στην περίπτωση αυτή, με τον ψυχίατρο που εμπιστεύεται.

Μιχαήλ Σ. Χατζάκης
Ψυχίατρος