Parent coaching

Parent coaching - Τι είναι
Ο ρόλος του γονέα είναι ο πιο διαρκής ρόλος στη ζωή μας. Ένας ρόλος που μας φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με τις δικές μας παιδικές εμπειρίες, τους φόβους μας και τις ανάγκες μας. Το Parent Coaching είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και μεταμόρφωσης των γονιών, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν τον γονεϊκό τους ρόλο με σιγουριά, να είναι ενεργοί στον παρόν των παιδιών τους, να μπορέσουν να δουν τα παιδιά τους όπως πραγματικά είναι και να αντλήσουν περισσότερη χαρά και απόλαυση από τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Το Parent Coaching έχει εκπαιδευτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Δεν είναι ψυχοθεραπεία ούτε σχολή γονέων. Δεν δίνει τυποποιημένες συμβουλές. Μέσα από ένα περιβάλλον ασφάλειας κι αποδοχής, ο γονέας έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τι τον ενεργοποιεί αρνητικά (triggers) από τη συμπεριφορά του παιδιού του, ποιες γεννεολογικές αντιλήψεις (generational patterns) συνεχίζονται στην οικογένεια του και, έχοντας στη διάθεσή του τα κατάλληλα εργαλεία, να ασκήσει τον ρόλο του συνειδητά και με ευχαρίστηση.
Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε γονείς και φροντιστές που νιώθουν ότι βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση επιβίωσης (survival mode).

Σε γονείς που καταφεύγουν σε φωνές, απειλές και δωροδοκίες ενώ δεν θα ήθελαν.
Σε γονείς που έχουν διαβάσει πολλά βιβλία αυτοβοήθειας για γονείς… αλλά δυσκολεύονται να εφαρμόσουν όλα αυτά που διάβασαν γιατί χρειάζονται βοήθεια για το ΠΩΣ.
Σε γονείς που δεν απολαμβάνουν τον ρόλο τους.
Σε γονείς που νιώθουν ότι τα παιδιά τους δεν τους ακούνε ποτέ.
Σε γονείς που φοβούνται ή δεν μπορούν να συνδεθούν με το παιδί τους
Σε γονείς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σαν προβλήματα τα οποία χρειάζονται λύση.
Σε γονείς που έχουν συχνά κρίσεις θυμού και ξεσπούν στα παιδιά τους.
Σε γονείς που δεν νιώθουν αυτοπεποίθηση ασκώντας τον ρόλο τους.

Τι κάνουμε εμείς

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γονέων “Μεγαλώνοντας με το παιδί μου” είναι ένα πρόγραμμα αναπτυγμένο από τη πιστοποιημένη parent coach και κόρη του Κώστα Γκοτζαμάνη, Μαρία Γκοτζαμάνη. Είναι ένα πρόγραμμα 10 συναντήσεων coaching που περιλαμβάνει homework για εσωτερική ενδοσκόπιση και επιστημονική πληροφόρηση.

Οι πυλώνες του προγράμματος, βασισμένοι στο βιβλίο “Μεγαλώνοντας με το παιδί μου” του Κώστα Γκοτζαμάνη περιλαμβάνουν:

  1. Όσα γνωρίζουμε χωρίς να το ξέρουμε
  2. Μεγαλώνω το παιδί μέσα μου
  3. Όταν είμαι κοντά στο παιδί μου με ολόκληρο τον εαυτό μου
  4. Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου
  5. Αξιοποίηση των νέων δεξιοτήτων και εσωτερικός διάλογος

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα του transformational empowered parenting program, ένα πρόγραμμα parent coaching 12 συναντήσεων σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά video και homework στα αγγλικά. Οι συναντήσεις coaching μπορούν να γίνουν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά (για αγγλόφωνους γονείς).

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα υπέροχο εξατομικευμένο ταξίδι γονεϊκής μεταμόρφωσης. Θα καταλάβουμε καλύτερα τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος κατά Dr. Daniel Siegel κι έτσι θα μάθουμε να έχουμε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά μας. Θα συζητήσουμε για τις αξίες μας από τις οποίες πηγάζουν τα όρια μας, κι έτσι θα μπορέσουμε να θέσουμε πιο ξεκάθαρα και ασφαλή όρια στα παιδιά μας. Θα κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά των παιδιών μας, και θα μπορέσουμε να δούμε πίσω από αυτή, μέσα στα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Και, πάνω από όλα θα βάλουμε στο κέντρο τον εαυτό μας σαν γονέα, και θα εστιάσουμε στο πως μπορούμε να συνδεθούμε ουσιαστικά με το παιδί μας στο παρόν.

 

Είπαν για το transformational empowered parenting program:
Έχω τα καλύτερα λόγια να πω για τις συνεδρίες μου με τη Μαρία. Πριν ξεκινήσω περίμενα πως θα λάμβανα απλώς μια καθοδήγηση και κάποιες γενικές συμβουλές. Από το πρώτο κιόλας μάθημα κατάλαβα ότι η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική και όλο το πρόγραμμα σε βοηθά να κανείς μια βαθύτερη ανάλυση του ρόλου σου ως γονέας. Η Μαρία είναι μια εξαιρετική επαγγελματίας που σε αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Το πρόγραμμα σε βοηθά να κατανοήσεις όλα τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών ώστε να μπορέσεις να συνδεθείς ουσιαστικά μαζί τους. Υπάρχει πλούσιο υλικό από επιστημονικές έρευνες που πλαισιώνουν τη δουλειά που γίνεται στις προσωπικές συνεδρίες. Για εμένα πολύ σημαντικό ήταν ότι η προσέγγιση δεν είχε καθόλου επικριτικό χαρακτήρα για τα καθημερινά λάθη που ίσως κάνουμε ως γονείς, αντίθετα αγκαλιάζει τους γονείς με αγάπη και σεβασμό στην προσπάθεια μας και επιβραβεύει κάθε μικρή μας νίκη. Μακάρι η Μαρία να βρεθεί στο δρόμο πολλών γονέων /οικογενειών που θέλουν πραγματικά να συνδεθούν με τα παιδιά τους για να τα βοηθήσουν σε όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής ως την ενηλικίωση.
Αγγελική
μητέρα διδύμων 3,5 χρονών