Δραματοθεραπεία

Δραματοθεραπεία - Τι είναι

Η δραματοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο ψυχοθεραπείας (ομαδικής ή ατομικής), η οποία αντλεί τα μέσα και τα εργαλεία της από τη δραματική τέχνη, το παιχνίδι, τη μυθολογία και τα παραμύθια, την εκφραστική κίνηση και τη ζωγραφική. Μέσω των εργαλείων αυτών, τα οποία απελευθερώνουν και πυροδοτούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, προωθείται η εξερεύνηση και η προσέγγιση συναισθημάτων και βιωμένων εμπειριών, η εξερεύνηση και η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων και η ενδυνάμωση του εαυτού ως ολότητα.

Σε ποιους απευθύνεται

H δραματοθεραπεία απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει και να εμβαθύνει περισσότερο στον εαυτό του και στα συναισθήματα του, καθώς και στη σχέση του με το σώμα του, με τους γύρω του και το περιβάλλον του.

Τι κάνουμε εμείς

Παρόλο που τα μέσα της δραματοθεραπείας προέρχονται από το χώρο της τέχνης του θεάτρου, οι στόχοι της είναι βαθιά ριζωμένοι στον χώρο της ψυχοθεραπείας. Τα μέλη μιας δραματοθεραπευτικής ομάδας δεν χρειάζεται να κατέχουν ικανότητες υποκριτικής. Ο στόχος δεν είναι μια καλή παράσταση αλλά μια αυθεντική διαδραμάτιση θεμάτων και συμβολικών εικόνων που αφορούν και αγγίζουν συγκινησιακά την ομάδα ή το άτομο.

 

Μέσα από έναν ρόλο, ένα συμβολικό αντικείμενο, ένα παιχνίδι, μια σωματική αναπαράσταση, μια αφήγηση ή μια τελετουργία τα μέλη έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κλειδωμένα συναισθήματα τα οποία βρίσκουν έτσι μια δίοδο έκφρασης και αναγνώρισης, προκειμένου να τα επεξεργαστούν δημιουργικά και να αφομοιωθούν στη συνείδηση. Το σώμα και η φωνή αποτελούν βασικά μέσα έκφρασης των εσωτερικών διεργασιών, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ενότητας στο άτομο, μια σύνδεση του “έξω” και του “μέσα”.