Ατομική ψυχοθεραπεία

Ατομική Ψυχοθεραπεία - Τι είναι

Η ψυχοθεραπεία γεννήθηκε από τις βασικές αρχές της επιστήμης της Ψυχολογίας αλλά δεν υπήρξε ποτέ απόλυτα πιστή στις προδιαγραφές και τους κανόνες μιας και μόνον επιστήμης. Ήδη από τα πρώτα της βήματα χρησιμοποίησε και συμπεριέλαβε γνώσεις και ιδέες από πολλά και διαφορετικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως είναι η Φιλοσοφία, η Ανθρωπολογία, η Κοινωνιολογία, η Ιστορία και οι πολιτικές επιστήμες. Οι εξελίξεις στη Βιολογία και την Ιατρική συνέβαλαν επίσης στη γέννηση νέων αντιλήψεων και νέων θεραπευτικών τεχνικών. Για παράδειγμα, οι συστημικές ψυχοθεραπείες οφείλουν την αρχική τους συγκρότηση σε νέες έννοιες και γνώσεις που προήλθαν από τη Βιολογία.

Οι θετικές επιστήμες, όπως είναι τα Μαθηματικά και η Φυσική, τροφοδότησαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ψυχοθεραπεία με νέες ιδέες. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία είχε πάντα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τις εικαστικές τέχνες, το θέατρο και τη λογοτεχνία.

Λίγα λόγια

Η ψυχοθεραπεία δεν έμεινε πιστή ούτε στη δυτική σκέψη και διαλεκτική. Η ανατολική κοσμοαντίληψη, οι ανατολικές τεχνικές διαλογισμού και άσκησης, ο μαγικός κόσμος της μεταφυσικής, τα παραμύθια και οι μύθοι από κάθε γωνιά του πλανήτη προσέφεραν νέες δυνατότητες για τη δημιουργία νέων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Ακόμη και ιστορικά γεγονότα συνέβαλαν στη δημιουργία νέων μορφών ψυχοθεραπείας. Οι θεραπευτικές ομάδες οφείλουν την πρώτη τους εμφάνιση στις ανάγκες που προέκυψαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για την ψυχολογική υποστήριξη ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτών από έναν συγκριτικά μικρό αριθμό θεραπευτών.

Σήμερα διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία ψυχοθεραπειών, από τις πιο κλασικές, όπως είναι η φροϋδική ψυχανάλυση, μέχρι τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν το θέατρο, τις τέχνες, ακόμη και τη σωματική έκφραση. Αλλά όσο περισσότερες είναι οι θεραπευτικές επιλογές, τόσο περισσότερο δυσκολεύει η απάντηση στο ερώτημα: «Ποια ψυχοθεραπεία;» Ποια ψυχοθεραπεία είναι η κατάλληλη, ποια ψυχοθεραπεία είναι περισσότερο αποτελεσματική για τον άνθρωπο που θα αποφασίσει να δουλέψει με τον εαυτό του; Ποια είναι τα κριτήρια, ποιες είναι οι προϋποθέσεις γι’ αυτή την επιλογή;

Τι κάνουμε εμείς

Δημιουργήσαμε τον Τόπο Ψυχοθεραπείας για να προσφέρουμε έναν τόπο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Θελήσαμε να υπερβούμε την παραδοσιακή καχυποψία των ψυχοθεραπευτών για τις «άλλες» ψυχοθεραπείες και, ακόμη περισσότερο, να δώσουμε ευκαιρίες για τη συνεργασία ανάμεσα στις διαφορετικές θεραπευτικές σχολές.

Κώστα Γκοτζαμάνης