Σωματική ψυχοθεραπεία
Σωματική Ψυχοθεραπεία - Τι είναι
Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι ψυχαναλυτικής μορφής ψυχοθεραπεία που διαθέτει ένα επιπλέον εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία, το σώμα. Η Σωματική Ψυχοθεραπεία συνδέει το σώμα με το νου και εισάγει το σώμα στην ψυχανάλυση. Η ιστορία του υποκειμένου έχει αφήσει ίχνη χαραγμένα στον χαρακτήρα και στο σώμα του και η γλώσσα του σώματος εκφράζει ένα ευφυές νόημα, το οποίο ο σωματικός αναλυτής και ο αναλυόμενος μπορούν μέσα στο setting να αποκωδικοποιήσουν και να διαβάσουν. Το σώμα έχει μνήμη, σε αυτό είναι γραμμένα όλα τα συναισθηματικά μας βιώματα, γεγονός που το καθιστά την πιο αυθεντική πηγή γνώσης για το σύνολο του εαυτού μας. Η ψυχική κατάσταση, τα βιώματα, τα συναισθήματα αποτυπώνονται στο σώμα, εκφράζονται άρρητα μέσω του σώματος, και η Σωματική Ψυχοθεραπεία με διάφορες τεχνικές αυξάνει την επίγνωση του σώματος με στόχο τη συντομότερη αποκατάσταση των παθολογικών συμπτωμάτων.
Που απευθύνεται

Η σωματική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όσους βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες όπως  θλίψη, φόβο, θυμό, απελπισία, δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, ταλαιπωρούνται από αρνητικές σκέψεις, έχουν δυσκολία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στην επικοινωνία, στον αποχωρισμό κλπ.

Η σύνδεση του σώματος με τις σκέψεις και τα συναισθήματα την καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετική ψυχοθεραπεία σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και ιατρικών καταστάσεων που έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο,  όπως  χρόνιος πόνος και ινομυαλγία, χρόνια κόπωση, ζαλάδα, ίλιγγος, υψηλή αρτηριακή πίεση, δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα, διαταραχές του γαστρεντερικού όπως το έλκος στο στομάχι ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Τι κάνουμε εμείς

Ο σωματικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από την στάση του σώματος του ψυχοθεραπευόμενου, την κινητικότητα, τον μυϊκό τόνο, την αναπνοή, το βλέμμα, την έκφραση, τον τόνο της φωνής, τις σωματικές εντάσεις κτλ, να τα ενεργοποιήσει, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, και  σε συνδυασμό με την λεκτική επεξεργασία του υλικού που αναδύεται από τον ψυχοθεραπευόμενο (σωματικές αισθήσεις, συνειρμοί, συναισθήματα) να ανοίξει ένα δρόμο συνειδητοποίησης,  ανακούφισης και αλλαγής.

Μπορεί για παράδειγμα ο Σωματικός Ψυχοθεραπευτής να επιστήσει την προσοχή του αναλυόμενου σε μια σκυφτή στάση του σώματός του την ώρα της συνεδρίας ή να του ζητήσει να την κάνει πιο έντονη, και μέσα από αυτήν την επίγνωση ο αναλυόμενος να έρθει σε επαφή με μια κρυμμένη θλίψη ή μια υποχωρητική στάση του απέναντι στη ζωή. Μπορεί να συνδέσει αυτή τη στάση του με τα παιδικά του βιώματα, όταν ίσως η υποχώρηση ήταν η μόνη αντίδραση επιλογής, και να συνειδητοποιήσει τον αυτοματισμό με τον οποίο τώρα αντιδρούν η ψυχή και το σώμα του, χωρίς να είναι πλέον η μόνη ή η κατάλληλη επιλογή. 

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπεία βάθους ανοιχτής διάρκειας αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ως βραχεία ψυχοθεραπεία εστιασμένη σε συγκεκριμένα συμπτώματα.